De Blauwe Kater: Beer & Whiskey


Bier & Whiskey

Bier en whiskey lijken een rare combinatie. Toch wordt er meer en meer getracht op beide te pairen. Ook tijdens ZBF kan je dit proberen. Je bestelt een combinatie: 1 glas whiskey, 1 bier en 2 glazen. Zo kan je met 2 proeven van de verschillende combinaties.

Voorgestelde combinaties:

Laphroaig 10 jaar & La Trappe Quadrupel

Laphroaig 10 jaar – 40% – Laphroaig Distillery, Islay
Neus: Sterke rook- en turfgeur. Goede dosis van zeezout en kruiden. Smaak: Rijke rokerigheid met veel turf. gezouten zeewier en een heel klein vleugje zoetheid Finish: Lang aanslepend.

La Trappe Quadrupel – 10% – Quadrupel – De Koningshoeven (Nederland)
Donker oranje kleur en een zeer dikke schuimkraag. Het heeft een beetje appels, ananas en banaan in het aroma, een suggestie van suiker of karamel in het gehemelte en moutige zoetheid in de afwerking.

Jameson 12 jaar Special Reserve & Avec Les Bons Voeux

Jameson 12 jaar Special Reserve – 40% – Jameson Ierland
Neus: zoet en eik,  wat honing, karamel, en esdoorn. Smaak: uitstekende combinatie van gerst en gerstmout aroma’s met goede houtaroma’s, karamel, vanille, honing, wat kruiden en een beetje esdoorn. Afwerking: Graanaroma’s vertrekken vroeg, maar de zoetigheid van de houtsmaak blijft hangen.

Avec Les Bons Voeux – 9,5% – Saison – Brasserie Dupont (Tourpes)
Donkergouden bijna oranje kleur, met grote mooie witte schuimkraag. Aroma’s hop, vanille, gisten. Een hoppige tripel! Perfect. Het lichaam is vol. Geweldige smaak, maar complexe alcohol, gist, hop, bitter, fruitig

Cragganmore 12 jaar & Tumulus Nera

Cragganmore 12 jaar – 40% – Cragganmore Distillery, Speyside
Neus: Toont een grote complexiteit. Het is overtuigend naar fruit (appel, peren, citrusvruchten enz.) en levendig. Smaak: De mond is in navolging van de fruitigheid/zoetheid, maar het voegt wel een aangename kruidigheid aan. Finish: heeft een duidelijke Speyside-heid met een vleugje rokerigheid. Droge afwerking.

Tumulus Nera – 8% – Stout – De Kale Ridders (Landen)
Zeer donker bruin tot zwart bier, kleine beige schuimkraag. Aroma: zoet karamel, mokka, koffie. Gevoel in de mond: veel carbon. Smaak: karamel, chocolade, enkele gegrilde noten. Afdronk: meer donkere chocolade, koffie.

Bushmills Malt 10 jaar oud & Monks Stout

Bushmills Malt 10 jaar oud – 40% – Bushmills Ierland
Neus: toffee, koffie, melkchocolade, rozijnen, sherry.  Smaak: droog mout, zoet, groen fruit, peer, koffie, hints van eikenhout. Finish: Niet erg lang. Niet complex. Toffee, karamel, koffie met chocolade.

Stout Monk’s – 6,5% – Stout – Brasserie Dupont (Tourpes)
pikzwart met een schuimige lichtbruinekraag. Geroosterd en chocolade in de neus met een hint van Dupont gist. De smaak is zeer chocoladeachtig met een beetje verbrande mout.  Volledige rijk gevoel in de mond met een heerlijk romige textuur.

Beer & Whiskey

Beer and whiskey seem a strange combination. Yet more and more sought both to pair. During SPF you can try this. You order a combination: 1 glass of whiskey, 1 beer and 2 glasses. So you can with 2 trials of different combinations.

Suggested combinations

Laphroaig 10 years old & La Trappe Quadrupel

Laphroaig 10 years old – 40% – Laphroaig Distillery, Islay
Nose: Big smoke and strong peat. Good dose of sea salt and spice. Taste: Rich smokiness and peat. Salty seaweed and a very small hint of sweetness Finish: Long and lingering.

La Trappe Quadrupel – 10% – Quadrupel – De Koningshoeven (Holland)
It has a dark amber colour and a very thick, dense head. It has a bit of apples,pineapples and banana in the aroma, a suggestion of sugar or caramel in the palate and malty sweetness in the finish.

Jameson 12 years old Special Reserve combined with Avec Les Bons Vœux

Jameson 12 years old Special Reserve – 40% – Jameson Ireland
Nose: sweet and oaky, of a moderate intensity, some honey, caramel,and maple. Taste: excellent combination of barley and barley-malt flavours with good wood flavours of caramel, vanilla, honey, some spice and a little maple sugar. Finish: the grain flavours leave early, but the wood flavours and sweetness last a moderate time

Avec Les Bons Voeux – 9,5% – Saison – Brasserie Dupont (Tourpes)
Dark golden almost amber color, with big nice white head. Aromas hops, vanille, yeasts. A hoppy tripel ! Perfect. The body is full. Great taste but complex alcoholic, yeast, hops, bitter, fruity

Cragganmore 12 years old combined with Tumulus Nera

Cragganmore 12 years old – 40% – Cragganmore Distillery, Speyside
Nose: Showing a considerable complexity. It is not a narrow range of flavors. It is convincingly fruity (apple, pears, citrus etc) and lively. Taste: The mouth is echoing the fruitiness/ sweetness range, but it adds a pleasant spiciness to it. Finish: has a distinct speyside-ness to it… with a dash of smokiness. It is a dry finish.

Tumulus Nera – 8% – Stout – De Kale Ridders (Landen)
Very dark brown to black beer, small beige head. Aroma: sweet caramel, mocha, coffee. Mouthfeel: lots of carbon, medium body. Taste: caramel, dark chocolate, some grilled nuts. Aftertaste: more dark chocolate, coffee.

Bushmills Malt 10 years old combined with Monks Stout

Bushmills Malt 10 Years old – 40% – Bushmills Ireland
Nose: toffee, coffee, milk chocolate, raisins, sherry.  Palate: dry malt sweetness, green fruit, pear, coffee, hints of oak. Finish: Not quite long. Not complex. Toffee, caramel, coffee with chocolate.

Monk’s Stout – 6,5% – Stout – Brasserie Dupont (Tourpes)
Pours pitch black with a frothy light brown head that left tons of heavy lacing. Roasty and chocolaty nose with a suggestion of Dupont yeast. The flavor is very chocolaty with a little burnt malt. Wonderful yeast character. Full rich mouthfeel with a delicious creamy texture. Soft carbonation really enhances the mouthfeel.

Practical info:

Location: De Blauwe Kater
Opening hours: 20h-…
Promo runs from Thursday until Sunday or until out of stock

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s